Leerlingen groep 8 bezoeken mensen met dementie

Groep 8 van onze school heeft onlangs deelgenomen aan het Adoptieproject van Alzheimer Centrum Limburg. Ze brachten een bezoek aan Zorgcentrum Schuttershof.

Op donderdag 29 november werd door het alzheimercentrum een gastles gegeven in het zorgcentrum. Een week later volgde het bezoek aan de afdelingen met demente bewoners. Tijdens dit bezoek werd er geknutseld voor kerst en was er ook tijd voor een gesprekje tussen de bewoners en de kinderen.

Adoptieproject Alzheimer Centrum Limburg
Het Adoptieproject is een project waarbij kinderen van groep 7 en/of groep 8 van de basisschool regelmatig op visite gaan bij mensen met dementie. In 2018 is dit mooie initiatief door Alzheimer Nederland als mede-eigenaar omarmd.

Project
De kinderen krijgen in de klas eerst een gastles, waarin wordt uitgelegd wat het brein is, hoe het werkt en wat het doet, en wat er dan gebeurt als je een vorm van dementie krijgt. Daarna gaan er kleine groepjes kinderen, bij voorkeur wekelijks, op visie bij bewoners met dementie. Ze mogen meedoen bij dagelijkse activiteiten zoals tafel dekken, koffie en thee serveren, de krant lezen, een spelletje spelen of lekker een blokje om met de rolstoel! Op deze manier kunnen deze kinderen zien wat het is om oud te worden, kunnen ze voelen hoe fijn het kan zijn om iets voor iemand anders te doen, en zo komen ze ook in aanraking met de zorgsector die nog veel handen kan gebruiken de komende jaren! En de bewoners, die bloeien helemaal op van zo’n bezoekje! Ook het personeel beleeft veel plezier aan deze wervelwind bezoeken. Het mes snijdt aan vele kanten!