Batterijen Battle 2023

Onze school doet mee aan de Batterijen Battle van Stibat. Deze landelijke wedstrijd vindt plaats van maandag 6 tot en met vrijdag 24 november 2023. Wij hopen dat we kunnen rekenen op je hulp!

Wat is de Batterijen Battle?
De Batterijen Battle is een wedstrijd tussen basisscholen in Nederland. In drie weken tijd verzamelen kinderen zo veel mogelijk lege batterijen. Dat helpt het milieu, aangezien de metalen in lege batterijen gerecycled en daarna hergebruikt worden. Bijvoorbeeld om een nieuwe step van te maken. De Batterijen Battle wordt georganiseerd door Stibat, de organisatie die alle inzamelactiviteiten voor lege batterijen in Nederland coördineert.

Wat zijn de prijzen?
De hoofdprijs is een dagje Efteling met de hele school. We hebben nu al zin in het sprookjesbos en de achtbaan! Als tweede prijs kunnen we een Mad Science Techniekdag winnen. Dan wordt de school voor één dag omgetoverd tot laboratorium. We delen het totaal aantal kilo ingezamelde batterijen door het aantal leerlingen. Elke school – groot of klein – heeft dus evenveel kans om te winnen. Tot slot sparen we sowieso € 0,25 per ingeleverde kilo lege batterijen. Meedoen loont dus echt.

Wat moeten de kinderen doen?
Het is de bedoeling dat kinderen in en om hun eigen huis speuren naar lege batterijen. Elk gezin bezit gemiddeld 28 lege batterijen. Ze slingeren los in huis of zitten in oude apparaten als fietslampjes en afstandsbedieningen. Laat je kind goed zoeken in elk vertrek.

Welke batterijen wel en niet?
Voor de Batterijen Battle mogen kinderen alleen deze huishoudelijke batterijen inleveren: AA, AAA, 9 Volt, C, D en knoopcellen. Andere batterijen, apparaten met ingebouwde batterijen en oplaadbare accu’s − bijvoorbeeld uit laptops − mogen dus niet. Wil je hiervan lege exemplaren inleveren? Breng ze dan naar de milieustraat van de gemeente.

Wat zijn de spelregels?
– Verzamel in en om het eigen huis zo veel mogelijk lege batterijen.
– Haal geen lege batterijen op die al zijn ingeleverd bij winkels, bedrijven of milieustraten.
– Plak de plus- en minpool van knoopcellen en 9 Volt-batterijen af met tape of plakband.
– Doe kapotte, verroeste of lekkende batterijen in een plastic zakje of vershoudfolie.
– Lever de lege batterijen in op school, in het speciale inzamelvat van Stibat.

Hoe kun je helpen?
Stimuleer je kind om mee te doen aan de Batterijen Battle. Help verantwoord zoeken, lees samen de folder die wij op school hebben uitgedeeld en benadruk het nut van de actie. Hoe meer lege batterijen we met z’n allen verzamelen, hoe beter dat is voor het milieu. En natuurlijk: hoe groter de kans dat onze school een betoverend schoolreisje naar de Efteling wint. Bedankt voor je hulp en veel succes met inzamelen!