Over ons

Welkom bij ABBS Meander, waar we elke dag bouwen aan een veilige en stimulerende leeromgeving. Onze kernwaarden Veiligheid, Kansengelijkheid, Samen en Effectiviteit vormen de basis van ons onderwijs. We geloven dat élk kind recht heeft op gelijke kansen en de ondersteuning die nodig is om te groeien. Door samen te werken en effectieve lesmethoden in te zetten, zorgen we ervoor dat ieder kind zich gehoord, gezien en gewaardeerd voelt. Bij ABBS Meander stromen we samen richting een toekomst vol mogelijkheden!

Samenbrengen van onderwijs en zorg
Door onderwijs en zorg samen te brengen binnen onze school, verrijken wij onze expertise en verruimen we ons aanbod. We streven naar een duurzame onderwijssetting, waarin we vanuit het denken in kansen en hoge verwachtingen hebben. 

Wij creëren een uitdagende en gestructureerde leeromgeving, waarin we kinderen uitdagen om eigen verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen ontwikkeling. Samenwerken, samen leren en samen spelen zijn hierin onze uitgangspunten.

Ouders en school zijn nauw met elkaar verbonden. Samen werken we aan een optimale ontwikkeling van het kind.

Op basisschool Meander heerst een professionele werkcultuur. Onze teamleden hebben kennis van de inhoud, didactiek en het pedagogisch handelen. We maken gebruik van elkaars expertise en kennis. We zijn ambitieus en continu in ontwikkeling.

Fotoalbum

Vignet Gezonde School

Basisschool Meander is in het bezit van het Vignet Gezonde School. Wij besteden onze tijd en aandacht voor gezondheid, zo effectief en efficiënt mogelijk. Wij werken planmatig en structureel aan gezondheid en een gezonde leefstijl van onze leerlingen.

De Gezonde School-pijlers

1. Gezondheidseducatie:
In de lessen is er structurele aandacht voor gezondheid. Bijvoorbeeld door op een thema een lespakket uit te voeren.

2. Fysieke en sociale omgeving:
Gezond gedrag stimuleren door aanpassingen in de fysieke en sociale omgeving. Denk hierbij aan een beweegvriendelijk schoolplein en aan het betrekken van ouders bij Gezonde School.

3. Signaleren:
Gezondheidsproblemen worden gesignaleerd. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van een volgsysteem voor het bewegingsonderwijs of de sociaal emotionele ontwikkeling.
Beleid: alle maatregelen voor de gezondheid van leerlingen en leraren zijn vastgelegd in het schoolbeleid. 

Het vignet Gezonde School
Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Omdat wij de themacertificaten ‘Voeding’ en ‘Welbevinden’ hebben behaald, mag onze school zich gedurende drie jaar een Gezonde School noemen.

Ons team

Startklas

Sinds september 2019 is er op basisschool Meander in Brunssum een bijzondere nieuwe klas: de Startklas. Speciaal voor kinderen die qua ontwikkeling nog niet helemaal toe zijn aan de reguliere groep 1, maar met tijdelijke extra hulp en zorg dat niveau misschien wél kunnen halen. In de startklas werken de leerkracht en de onderwijsassistent samen met pedagogisch jeugdzorgprofessionals van Radar en XONAR.

In onze Startklas krijgen kinderen (4-5 jarigen) maximaal één jaar de mogelijkheid zich langer te ontwikkelen. Op die manier krijgen wij de mogelijkheid om goed te kunnen bekijken of regulier onderwijs de beste plek voor de leerling is, of dat er doorverwezen zal worden naar S(B)O.

Hoewel we in de Startklas de kinderen zodanig willen ondersteunen dat ze de stap naar regulier onderwijs halen, is het vooral ook ons doel om echt duidelijk te krijgen: Past dit kind het best binnen speciaal (basis)onderwijs of in regulier onderwijs? Beide plekken zijn helemaal prima, zolang het maar de juiste keuze voor het kind is. En dat wordt tijdens de periode in de Startklas helder. Veel kinderen zijn inmiddels doorgestroomd naar het regulier onderwijs, en van enkele andere kinderen weten we nu dat het speciaal onderwijs de ideale plek is voor hen. Dan zetten we die stap meteen in gang. Dat levert blije snoetjes en blije ouders op. Wat ons betreft is de startklas dus echt van toegevoegde waarde.

Schakelvoorziening
per bouw

Met onze schakelvoorzieningen zorgen wij ervoor dat leerlingen in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw optimaal kunnen ontwikkelen, afgestemd op hun specifieke onderwijsbehoeften. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, maar ook voor diegenen die meer uitdaging zoeken. In overleg met intern begeleiders bepalen leerkrachten welk passend aanbod per periode wordt ingezet, zodat iedere leerling de begeleiding krijgt die aansluit bij hun mogelijkheden en behoeften. Onze aanpak biedt de flexibiliteit en maatwerk die nodig zijn voor een succesvolle schooltijd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak. Details